CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

AZL Architects created ‘House #4’ for CIPEA, an exhibition of architecture in China. The task was, to design a house with at least five bedrooms, public spaces, and hospitality accommodations on 500 square meters. The architects stacked four cubic floors are vertically, allowing for minimal site excavation and land use. The ground floor features living and dining spaces quietly enveloped in the surrounding forest and overlooking a stream, and a communal roof terrace rises to just above the trees. The roof merges into the landscape as another living space, complete with pool and wooden deck within the panorama of the forest. The geometric shape is sculpted from concrete and finished in a white protection surface. The concept of Blockhouse is almost the living attitude of many Chinese: a minimal opening to the surrounding landscape is the only perforation of the richness inside the house. The horizontal break of each floor – in combination with larger unique curved apertures on each floor – frame vistas in the spirit of Chinese landscape scrolls. Prescribed views have a long tradition in Chinese art history and traditional Chinese gardens, designed to make the viewer reconsider and contemplate the landscape.

 

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

CIPEA House #4 by AZL Architects

9981

Add a Comment

or

Your email address will not be published. Required fields are marked *