Concrete House in Chile with a Cantilevered Swimming Pool

Entitled ‘Casa H’, this residence in Chile is a testament to the beauty of reinforced concrete. Designed by Felipe Assadi, Trinidad Schönthaler, and Macarena Avila, the dwelling is composed of a succession of longitudinal and transverse beams that together generate a single structure hovering gracefully above the ground. “As always, we prefer to inhabit a structure instead of structuring a room,” explains Felipe Assadi. “In this way, we consider the technical feasibility of a project as its actual design resolution; feasibility is not separate from project design. This means that before becoming a house, the project is its own structure. “The structural beams are supported by four walls, creating a dramatic 7-meter cantilever. These walls support the entire structure and create a base for the bedrooms. The house also includes a pool, which is set within another block of concrete at a perpendicular angle to the house itself. Without partitions or columns, an access level contains all of the home’s common areas, such as the lounge, dining room, and kitchen. A corridor leads to the master bedroom at the opposite end of the home. On the lower level, a family room is joined by additional bedrooms. Also we recommend you to check other interesting concrete houses: The Wall House in Portugal and Fortress-like Concrete House in Switzerland.

Modern Concrete Block House in Kuala Lumpur

A faceted concrete shell punctuated by openings of varying sizes wraps around this house in Kuala Lumpur, which contains pockets of interior landscaping that create private outdoor spaces. Local studio Formzero designed The Window House for a hillside site on the edge of a forest overlooking the Malaysian capital. The architects’ initial thoughts were to maximise the connection between the house and the adjacent forest, but the clients were more interested in the internal experience than the outward views.

Maralah – Conceptual Cliff House

Cantilevered over the edge of a mountain in Calgary, the Maralah Cliff House by LAAV Architects is a love letter to architectural icons Frank Lloyd Wright and John Lautner. Like the works of its influencers, the structure has a strong connection to its natural environment. The concrete and steel volume is sunken into the terrain and concealed from view with a grass roof. On the cliffside, a master bedroom hangs off the rocky ledge. Its glazed facade opens the entire interior to landscape, offering near 360-degree views of the dramatic scenery and the river below. If you liked this mindblowing project – check other houses on a cliff in our list of 10 of the Most Spectacular Cliff Top Houses.

Mix of Stone, Concrete, Glass and Wood – The Wall House in Portugal

Take a look at this stunning private residence by Guedes Cruz Architects. Like a wall in a Castle not in stone, but in concrete, glass and wood. Not to for protection but because of the neighbours and the strong Atlantic Wind. A Patio house with a Mediterranean country culture in the hardness Atlantic Coast. A big Window opens to the golf and scenery sea views can be seen from the interior and exterior spaces. Two exterior pool’s located in the patio crossing each other, one in the ground and the other in the air.

Modern Two-Story House in New York

Maziar Behrooz Architecture has created a modern two-story house Amagansett, New York. The “lanes” in Amagansett, New York, offer a nearly idyllic village life: adjacent to Main street, walking distance to ocean, but far enough to feel protected from it, walkable and dotted with a diverse range of houses and styles. Our challenge with this exceptionally long and narrow lot, with its long axis in east-west direction, was to create a home that would accommodate the owners wish for a maintenance-free structure, inside and outside, that would be a compelling fit in this historic neighborhood.

Casa AB – Contemporary House From Concrete and Steel in Mexico

This beautiful contemporary residence located in León, Mexico, was designed in 2017 by e|arquitectos. “The project Casa AB is based on an architectural program of 623.90 built square meters, developed along three stories, taking place over a site with a drastic slope, located in one of the highest points in the city, inside El Bosque Country Club, in Leon, Guanajuato, Mexico. The design adapts either to the natural conditions, as to the visual that the zone offers. The site is characterized mainly by its natural slope, and its rocky formation, which becomes the factor for proposing a design based on platforms which work as series of terraces, in a manner where the land is intervened in the least possible way, provoking a unified interaction between the land and the project itself as one. The design begins with the structure of the project, which is planned as a primary element that takes part of the internal spaces in a natural manner, leaving the structure completely visible and integral to the composition of the routes and paths, with an intention of creating an esthetical structural solution. The structure is proposed in a way that significantly benefits the spaces, leaving free floorspace, with a sense of spaciousness, permeability, and an esthetic contribution from any interior or exterior space of the project. The structural solution is integrated with the architectural elements, in order to the used materials take part of the space and be part of the structural solution at the same time. The concrete, conjugated with steel, both are left exposed to manifest their characteristic and form part of the total contour of the project, being able to be appreciated from any point of view, the structure responds with a proper and esthetic value to the project. The ground floor works as the social area, concentrating the spaces of interaction without segmenting the interior spaces, attempts to communicate spaces between different levels, as interior and exterior, in a direct and indirect manner simultaneously, resulting in a bond between spaces. As there are no divisions of walls on the ground floor, it creates a feeling of spaciousness and fluidity that is accompanied by double heights and transparency with the limits to the exterior. The staircase is located in a central point, and is used both as a sculptural element, as the link between the social and private area, and the concentric point of the upper floor, connecting bedrooms, studio and terrace. The design contemplates being part of the site and nature, with gestures that invite it to be unified by means of patios, terraces, and green areas that integrate the project in a subtle way, while making use of the sensation of visual and spatial permeability which provides the proposed materiality.”

Modern Concrete U Retreat by IDMM Architects

Bordered by the Sori-San mountain range in Korea, the U retreat by IDMM architects sits at the core of the Sari-Gol valley in Hongcheon-gun Daegok-ri. Looking down on the site from as little a distance of 40 meters, a sharp vertical cliff stretches at an altitude of 100 meters. The scale of this geological formation, pinned down by enormous stones, and the vitality of the flourishing vegetation within it totally overwhelm the surroundings. Hongcheon-gun ( 洪川 ) Daegok-ri( 垈谷 ), which literally means ‘wide lake’ and ‘high mound’, is a name that alludes to the long persisting conditions of the land. The wind that passes through the valley forms a sense of movement which shakes the entirety of the cliff. The small gestures of the trees, each of which shake according to their weight, come together to form a flowing cliff. Hence, IDMM architects have created Jeongia – a space which is unified with nature by embodying the cliff’s movements and dynamics. By doing so, the users are liberated from the confines of a typical household. The program of the Jeongja is rest, play, and retreat in nature; like the image of the cliff and assembly of trees, the residence is composed of different ‘organisms’ that have been transposed to architecture. In other words, the design of each unit borrows the motions generated by wind, water, vegetations etc.. furthermore, reflecting the minimal space that each tree occupies, the unit is ultimately restrained in its contact with the ground to liberate the architecture from the existing irregular slope. On the other hand, the enormous screen on the steep site borrows the concept of heights – which is intimately linked to the character of the cliff. This quality is applied to each unit, so that users may enjoy the surroundings at a variety of levels. each skipped unit results in various retreat places, diverse leveled interior spaces, skipped terraces, a private pool and spa.

Concrete Villa 131 By Bracket Design Studio

Iranian architect Shervin Hosseini of Bracket Design Studio has recently completed the concrete-cast villa 131 in Urban Isfahan, Iran. The city itself is historically known as a garden city, a characteristic which waned under the increasing development and chaos that accompanies urban growth. Within this context, a slew of zoning restrictions limits the buildable area and envelope of the structure which challenged the studio to revive the garden culture in a contemporary environment. As a result of local ordinances, bracket design studio created a subterranean level in order to gain the required floor area for the client. The basement continues through the exterior forming a sunken yard space enjoying naturally privacy, acting as a natural sound buffer between the road and the house. The concrete structure itself exhibits a balance of solid and void, understood as a series of stacked cubes creating interstitial spaces that act as balconies, courtyards and light wells. All fenestration takes form of full height glass partitions that dissects the facade and lets plenty of natural light to the interior. On the inside, the same material palette defines the walls and ceilings. Hardwood floors and stair treads offset the hardness of the concrete in texture and feel while slender steel elements form monorail stairs and bridges that remain visually subtle. From every space, light and views from the sunken yard can be enjoyed from at least three various sides of the home ensuring constant natural light – openings are carefully designed to provide the appropriate privacy from specific angles.

Owl Headed Concrete House in South Korea

In the South Korean port city of Busan, architect Moon Hoon has completed a four-storey house that resembles a perched owl. Completed for a client who works in the security industry, the imposing concrete dwelling takes on a defensive and protective appearance with carefully positioned apertures providing external views out, while simultaneously ensuring residential privacy. After seeing the distinct style and original approach of Moon Hoon’s artistic work, the client requested a house for his family that also included a series of fun spaces for his young child. While the uppermost storey resembles the owl’s head, the circulation space and staircase forms the bird’s wing. At night, the light from within the home illuminates the windows, forming two glaring eyes that overlook the neighborhood. The ground floor contains some commercial space as well as provision for car parking. The majority of the living accommodation is found on the level above, with a lounge, a small kitchen, and dining facilities. The third storey includes an outdoor terrace alongside a communal family room and a larger kitchen. The family’s sleeping accommodation is found at the uppermost storey.

Beautiful Tiny House From Concrete

Imagine waking up in a room with a stunning view, eating your breakfast on a terrace, walking to a secluded beach for a short dip in the ocean, then drinking wine near a private pool while watching the sunset. That is exactly what Casa Tiny offers to its guests, who can now rent it through Airbnb. The cozy house is located on the Oaxaca Coast in Mexico near Casa Wabi, an artists’ retreat founded by Mexican artist Bosco Sodi. But if the retreat is a larger complex featuring several villas, a gallery, art studios, and public spaces, Casa Tiny is aptly named as it is designed for 1-2 people. The structure was inspired by “Walden”, a book written by Henry David Thoreau about living a simple life in a natural environment. Inside, guests will find a bedroom, bathroom and kitchen area. A terrace with a concrete table becomes the ideal outdoor dining space. Guests can relax in the comfortable hammock, cool down in the private pool, walk through the nearby gardens, or take a swim in the ocean, which is just five minutes away from the house. The minimalist structure is made of concrete and features wooden accents that add a rustic warmth to the interior. Surrounded by vegetation and sand, the peaceful, comfortable and simple house is the perfect choice for a relaxing getaway in the middle of nature. Like it? Get $25 for your travel via Airbnb!

Perfect Getaway In Ultra-Modern House In Norwegian Mountains

Located close to the Ålsheia ski resort, Sirdalen House is surrounded by a gorgeous mountainous landscape, providing its owners the perfect getaway space all year round. The holiday house was designed by Filter Arkitekter, an architecture studio based in Oslo, Norway. Built on a steep slope, the structure is partially nestled into the mountain, integrating into the natural environment perfectly. The roof is partly covered by the terrain, while the side walls and clean, minimalist lines are designed to complement the landscape yet stand out at the same time. The two floors contain two living rooms, bedrooms, a sauna, a kitchen, a dining room, and a garage. The façade features large glass windows crafted with minimal frames and sills, guaranteeing uninterrupted views of the mountains. Designed as a maintenance-free house, the structure is built from concrete and is set to become even more integrated into nature as the surface will acquire water stains and moss and lichen will start to grow. To balance the coldness of urban concrete, the architects maximized the views to bring nature inside, and included warm wooden elements throughout the interior. The result is a brutalist and stylish holiday house that apart from feeling comfortable and welcoming, is also a natural part of the landscape it inhabits.

Cement-Clad Melbourne House With Perforated Screens

Perforated screens cover the windows of this cement-clad house in Melbourne by Jackson Clements Burrows Architects, allowing light from within to shine through circular openings. Jackson Clements Burrows designed the house as an “open-plan sanctuary in the inner city” for a couple and their cat Biggles in the city’s Sunbury suburb. Eschewing the gabled style and walled gardens of neighbouring residences, the 190-square-metre residence named May Grove is formed from two long and narrow blocks. The blocks are clad in opaque panels of cement, while windows and garage doors have perforated metal shutters. “The project explores the relationship between public and private space, and reimagines the vernacular single-fronted terrace typology,” said the local studio . “The facade is abstract yet engaging and interactive with the street. The operability and translucency of the shutters contribute a level of engagement with the street, amplified in the evenings when the glowing perforations animate the facade to create a playful and vibrant entry forecourt,” it added. A wide driveway and double garage at the front of the block buffers the house from the street, and a wooden deck leads from the footpath to the east side of the house where the entrance is located. “Unlike its neighbours, the house does not enclose itself with a front fence but creates relief with the open forecourt situated within a streetscape of concrete crossovers and high fences,” explained the studio. The ground floor comprises a single open-plan space containing the kitchen, lounge and dining area. The area is simply finished with a wooden staircase and cabinetry, white furnishings and textiles with a neutral palette were selected to dress the space. The perforated shuttering casts a distorted pattern of light and shadow over the white-painted walls, while other sections of the space are lined in dark timber. Two bedrooms and a pair of bathrooms are set on the first floor, separated by a central atrium that forms a dining space on the ground floor. Sheer drapes can be drawn around this opening, which is lit from above by a narrow skylight. A small patio set into a notch in the west side of the building is aligned with this opening, while a larger garden is set at the back of the house.

200 Years Old Structure Hides Underground Modern Stone House

A 200 year old existing stone house in Linescio, Switzerland was renovated by Buchner Bründler Architekten with a distinctive, minimalistic approach. The house has been completely left in its original state on the outside, while in the interior, a house within a house was constructed. A new minimal concrete shell has transformed the space into a contemporary living space with a unique, calm atmosphere. All new elements are consistently made of concrete: the bathtub as a recess in the floor, and the kitchen worktop with a sink integrated as a single cast form. High, folding wood shutters cover the original front windows, which have partially lost their glass, while a new glass door leads out to the garden. The concrete was brought in layer by layer and still bears the marks of the formwork. The existing walls act as an extra layer of insulation, though the home is only meant for use in the summer. “The plastic, evocative qualities of the exposed concrete intensify the archaic character and the calm atmosphere of this stone house,” say the architects.

Unusual Tea House

Designed by Shanghai-based architectural design firm Archi-Union Architects this unusual and creative Tea house is located in the backyard of Archi-Union’s J-office and consists of tea room, library, cabinet and living room. The site was extremely constricted with walls on three sides, and with only one side facing towards a open space that contains a pool. The space was further restricted by a mature tree.The design tries to embody harmony by integrating enclosure and openness, delightful space and logical construction and other complicated relations. Take a look!